Klik, Klik, Klaar!

11 Feb 2022 | Blog

Verander je regelmatig de inrichting van je woning? Waardoor de plafondverlichting niet meer op de juiste plek zit en je lichtpunten tekort komt. Dan is railverlichting mogelijk ook voor jou een goede oplossing.

Voordelen railverlichting
Met railverlichting kun je makkelijk nieuwe lichtpunten creëren. Je bent niet langer beperkt door het standaard aantal stroompunten in je woning. Je kunt spots en hanglampen onbeperkt op de rail plaatsen. De rail is later altijd nog uitbreiden of aanpassen. Een ander voordeel is dat je zowel direct als indirect kan verlichten. Direct, door bijvoorbeeld een eettafel uit te lichten of indirect, via de wanden. Koop je een spot en vind je deze over een tijdje niet meer mooi? Dan kun je deze eenvoudig vervangen door een nieuwe. 

Soorten railverlichting
Er zijn twee soorten railverlichting zijn: de 1-fase en 3-fase rail. Wil je alle spots aan de rail tegelijk schakelen of dimmen, kies dan voor de 1-fase rail. Wil je meerdere groepen maken om apart van elkaar te schakelen of dimmen? Kies dan voor de 3-fase rail. De 1-fase rail wordt voornamelijk gebruikt in woningen. De 3-fase rail is de standaard in showrooms en winkels.

Tips voor aanschaf railverlichting
Railverlichting is een duurzame investering voor je woning. Denk daarom, voordat je met de boormachine in de weer gaat, goed na over juiste plaatsing van de rail. Vijftig centimeter van de wand af zorgt voor een mooi ruimtelijk effect. Tot slot: meestal wordt de rail aan het plafond bevestigd. Heb je een hoog plafond? Verlaag dan de rail door een stang of kabel.

Deze blog is geschreven in opdracht van Luxar.