‘Wat ik vooral wil doen, is blijven spelen en ontdekken zoals Alice in Wonderland’

12 Jan 2023 | Interview

Margot Wolters (40 jaar) maakt, na een aantal jaren werken in vaste dienst bij verschillende organisaties, de stap als ondernemer. Ze zet zich nu in als organisatiecoach, communicatieadviseur en ontwerper voor sociale en duurzame organisaties. Als Alice in Wonderland gaat Margot op ontdekking in hun leef- en werkwereld. De ‘schatten’, die voor organisaties onzichtbaar of normaal zijn geworden, brengt Margot terug en vertaalt ze naar een organisatieverhaal, -concept of -advies.

“Na het afstuderen als grafisch ontwerper aan de ArtEZ in Arnhem, kozen veel medestudenten voor het ondernemerschap. Ik kreeg de kans om ervaring op te doen in Rotterdam en startte als ontwerper bij Studio Lonne Wennekendonk en later bij ontwerpbureau Samdexy in Arnhem. Een paar jaar later werd ik communicatieadviseur, met als specialisme ‘beeld’, bij gemeente Arnhem. Hier kon ik vanuit de andere kant van de tafel met opdrachten bezig te zijn. In mijn vrije tijd maakte ik toen al wel fotoboeken samen met Hans Bol. Zo ook een publicatie voor de inmiddels overleden Ata Kandó. Dat smaakte naar meer, omdat ik echt kon werken vanuit mijn gevoel.”

Betere wereld
Dat werken vanuit het gevoel, in alles wat ze doet, werd Margots credo. Dat zorgde voor andere zakelijke keuzes. Begin 2021 valt niet voor niets haar oog op de vacature marketingcoördinator bij Bureau Ruimtekoers. Een bureau voor participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Margot: “Dat sprak mij zo aan. Als zzp’er nog directer een bijdrage leveren een betere wereld en écht wat betekenen voor mensen. Dat is zo geweldig!”. En dat gebeurde. Ze werd aangenomen.

Mee op reis
Inmiddels is Margot bijna twee jaar aan het werk als zzp’er. Ze helpt organisaties met het versterken en uitdragen van hun missie. Ze doet dit vanuit haar nieuwsgierigheid naar de ander en met antropologische methodes. Margot: “Het begint met een gesprek over ‘het waarom’ de ander zijn/haar werk doet. Wat drijft hem of haar? Ik laat mij dan onderdompelen in die wereld en organisatie. Ik ga met ze mee op reis, op ontdekking. En ik breng ze hun ‘schatten’ terug.” Waar ze eerder het reizen, het ontdekken in het werk mistte, vindt ze deze nu wel. In ontmoetingen en bij de organisaties waarvoor ze werkt. “Dan voel ik hoe anderen werken, vanuit het gevoel en de drijfveren, dat wat ik zelf ook het liefste doe. Dat is mijn voeding, mijn bestaansrecht.”

Zuurstof
De natuur is de plek voor Margot om op te laden en nieuwe ideeën op te doen. De stilte zet mijn creativiteit aan. “Als ik vastloop in mijn werken omdat ik te veel aan het denken ben, helpt het als ik er even uitloop. Het liefst het bos in. Ik zie de bomen als de longen en krijg er letterlijk meer zuurstof van. En als ik dan weer thuis ben, heb ik mijn antwoorden gekregen om verder te werken.”

Verhalenvanger
Naast Bureau Ruimtekoers volgen ook andere opdrachtgevers: Stichting Beeldmix, De KansenMakers en documentair fotograaf Suzanne Valkenburg. Stuk voor stuk opdrachtgevers die ook werken aan het creëren van een betere wereld, voor iedereen. Voor Stichting Beeldmix ontwerpt Margot diverse fototentoonstellingen. Margot: “In elke provincie één. Waarin een hedendaagse fotograaf reflecteert en reageert op het werk van een overleden fotograaf.” In het gesprek met de fotograaf vangt ze het verhaal tot een tentoonstellingsconcept. Als coach werkt ze voor De KansenMakers. Dit is een Arnhemse organisatie die jongeren helpt om baankansen te vergroten. Margot: “Alle jongeren verdienen het om een fijne baan of stage te vinden. Ik coach medewerkers van De KansenMakers met het sterker worden als organisatie en het verhaal te vangen dat hen uniek maakt. Dat is mooi en waardevol om te doen, omdat je ziet dat het werkt.” Voor Suzanne ontwierp Margot de publicatie ‘Als een vogel zo vrij’. ‘Een boek over de jarenlange nieuwsgierigheid van Suzanne, over contrasten, over een groep reizigers uit Arnhem. Margot: “Samen hebben we deze reizigers met dit boek een podium gegeven, die zij verdienen.”

Vuur
Ze ziet zichzelf over vijf jaar nog steeds als ondernemer voor sociale en duurzame organisaties. “Het vuurtje dat organisaties zelf al hebben, heb ik aangewakkerd tot een duurzaam brandend vuur. Ik heb betekenis gegeven aan hun verhaal en het samen zichtbaar gemaakt voor de juiste doelgroepen.” Naast het ontwikkelen van creatieve concepten en communicatiestrategieën, wil Margot op organisatorisch niveau ondernemers helpen. Als de organisatie in de basis op orde is, is dat een fundering voor jaren, weet ze uit ervaring. Margot vervolgt: “‘Maar wat ik vooral wil doen, is blijven spelen en ontdekken zoals Alice in Wonderland en mooie, zingevende dingen maken samen met anderen.”

Margot Wolters – 40 jaar – komt uit een ondernemersgezin – partner van Lennaert, moeder van Jacky en Nio – levensmotto: ‘Mijn kracht zit in: positief denken, het kan wel; ontdekken door te doen, van daaruit bijsturen; ieder ander als gelijke zien, met een heel eigen talent.’

www.margotwolters.nl
www.ruimtekoers.nl
www.dekansenmakers.nl