‘Laten we vooruitdenken en vooruitgaan’

18 Oct 2023 | Interview

Voor de troepen uitlopen dat typeert Jan Ros, directeur van La Coquerie. Hij staat hij op het punt om een lokale energiehub te worden; een krachtige stap in duurzaamheid. Hij daagt anderen uit om ook stappen te ondernemen op duurzaamheidsgebied, want passief afwachten behoort tot het verleden.

“Als ondernemer denk je vooruit. Je wil als bedrijf groeien en daarmee vergroot automatisch ook de energiebehoefte. Daarom heb ik tien jaar geleden een verzwaring van energie aangevraagd en al een grote, zwaardere kabel gelegd. Dus vooruitgedacht en vooruit geïnvesteerd. Nu wil ik deze gebruiken en zegt mijn energieleverancier dat er een transportbeperking is voor de komende vijf jaar. Dat gaat mij niet gebeuren dacht ik, dus ik ben zelf naar een oplossing gaan zoeken.”

Zichtbaar maken energieverbruik
“Ik heb twee batterijen aangeschaft, elk geplaatst in een kast. Iedere batterij levert 30 kilowatt per batterij aan stroom. De energie die in deze batterijen ’s nachts wordt opgeslagen, gebruiken we de volgende dag voor de productie. De stroomcapaciteit is ‘real time’ zichtbaar. Op de pc maar ook fysiek, in de vorm van een stoplicht zodat het ook voor de productiemedewerkers tastbaar wordt. Er is voldoende capaciteit, bij de kleur groen. Wanneer er een tekort aan energie ontstaat, springt het digitale en fysiek stoplicht op oranje en dan vangt de batterij dit op. Komt het energieverbruik boven de 130 kilowatt dan gaan we in het rood, dan gaat het alarm in de keuken af en moeten we tijdelijk afschalen door bijvoorbeeld een oven uit te zetten.”

Zeecontainer gevuld met batterijen
“De toenemende vraag aan energie, is een gedeeld probleem van ondernemers. Omdat ik nog ruimte op mijn terrein heb, bouw ik nu een soort zeecontainer met extra veel batterijen die een opslagcapaciteit hebben van 450 kilowatt en een werkvermogen van 120 kilowatt. Met 250 zonnepanelen, die ik op mijn dak ga leggen, laden deze hun energie in die batterijen. Een deel hiervan ga ik zelf gebruiken, zodat ik minder hoef af te nemen bij de energieleverancier. Dat wat overblijft aan vermogen, deel ik met andere geïnteresseerde ondernemers.”

Rails en rugdekking
“Velen zijn enthousiast over dit project en willen meeliften, maar wie legt de rails en biedt rugdekking? Bij de Green Deal die onlangs getekend werd door o.a. de Rabobank en de gemeente, zijn mooie intenties vastgelegd. Ik wil graag verduurzamen en hiervoor investeren, maar wie geeft mij rugdekking? Zo hoopte ik op een borgstelling vanuit de gemeente en ging ik in gesprek met de Rabobank over de financiering, maar ik kreeg bij beiden nul op mijn rekest. Dan vraag ik mij af waarom teken je dan zo’n deal? Is er wel goed nagedacht over welke rol men überhaupt voor ondernemers kan betekenen? Men wil dat alle risico’s volledig afgedekt zijn en legt die verantwoordelijkheid volledig neer bij de ondernemer. Dat klopt niet. De kortste klap voor mij zou nu zijn, de elektra-ovens er weer uit te doen en terug naar gas, maar dat is achteruitlopen en dat wil ik niet!”

Vooruitdenken en vooruitgaan
“In mijn ideaalplaatje voor 2033 wil ik van betekenis zijn voor mensen in mijn omgeving, ik wil helpen en mijn opgedane kennis delen. Laten we samen vooruitkijken naar de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en energie. Laten we anders gaan handelen, niet alleen de gemeente, de bank, maar ook wij als ondernemers. Samen investeren, onze krachten bundelen en realistische plannen maken om duurzame doelen te bereiken. Iedereen kan het verschil maken door bij te dragen aan onze omgeving voor collectieve vooruitgang.”

La Coquerie is sinds 2009 producent van verse (biologische) quiches, soepen, pies en andere verse maaltijden voor de Nederlandse en Europese markt. La Coquerie staat voor mens en maatschappij. Er werken 30 medewerkers waarvan enkelen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dit interview is geschreven voor de themakrant ‘Op weg naar toekomstbestendige bedrijventerreinen richting 2033’ in opdracht van StAB.