‘Anderen de kracht geven dat het nooit te laat is om iets van je leven te maken’

10 Jan 2024 | Interview

Na tien jaar cocaïnegebruik, een toxic relatie en op straat te zijn beland, besluit Yvon het roer om te gooien. Ze wordt clean, vindt een woonruimte en pakt haar oude liefde voor koken weer op. Nu helpt ze als ervaringsdeskundige anderen in hun herstelproces. Met het delen van haar verhaal wil Yvon  stigma’s doorbreken en andere de kracht geven dat het nooit te laat is om iets van je leven te maken.

“Op de lagere school werd ik al gepest. Ik zag eruit als een jongetje en werd vaak in elkaar geslagen. Mijn ouders wisten dit niet. Ik ging steeds minder mijn best doen en kwam terecht op het speciaal onderwijs. Het pesten heeft mijn zelfvertrouwen en zelfliefde naar beneden gebracht. In mijn tienerjaren ging ik steeds vaker om met verkeerde mensen, ik was op zoek naar bevestiging. Daar is het ontstaan, het verdoven met drugs, om de pijn vooral niet te voelen.”

Coke en claimen
“Na mijn coming-out stortte ik mij volledig in de gayscene waar volop drugs gebruikt werd. Ik ging experimenteren met pillen en later cocaïne. Ik voelde mij er zeker door. In die tijd kreeg ik een relatie. Dat was niet zo’n beste omdat zij borderline heeft. We gingen samen gebruiken, steeds vaker, van eerst alleen in het weekend naar elke dag. Ik mocht geen contact meer hebben met mijn familie, mijn mobiel nam ze af. Het was een relatie van claimen en isoleren. Ik verloor mijn baan in de horeca. Het ging van kwaad naar erger. Ik werd regelmatig geestelijk en lichamelijk mishandeld.”

Van flash naar crash
“De coke neemt je in één keer over, het is een duivel, die drang is altijd. Van coke snuiven, ging ik naar roken. Toen ging ik zo hard achteruit. Ik leefde tussen flash, de kick van een paar seconden, naar de crash. Je voelt je dan zo ellendig en moet dan continu gebruiken. Dat deed ik de hele dag door, al ons geld ging er doorheen, de inboedel werd verkocht en uiteindelijk kwamen we op straat te staan. Ik sliep tussen de auto’s en moest mensen op straat om geld vragen. Mijn vader kwam mij altijd zoeken. Hij herkende mij bijna niet meer. Ik zat in een vicieuze cirkel, na elke mishandeling, ging ik toch weer terug.”

“Het klinkt gek, maar door dat drugsgebruik ga je dingen heel normaal vinden; het drugsgebruik, de gewelddadigheid van mijn ex. Zij ging mij manipuleren, gaf mij overal de schuld van. Een psychologische mind fuck. Ik bleef mij schuldig voelen over dat wat zij mij aandeed. Als haar iets niet zinde, kreeg ik ervan langs, soms met een stalen pijp. De politie stond regelmatig aan onze deur. Bij de eerstehulppost deden ze niets. In Nederland is het zo dat je zelf om hulp moet vragen, maar ik was inmiddels al veel te afhankelijk van haar geworden, dus dat kon ik niet. Zelfs de hulp van mijn ouders wees ik af met de gedachte, ik kan mijn vriendin toch niet in de steek laten.”

Opnieuw geboren
“Mijn keerpunt kwam toen ik helemaal uitgeput onder een boom in een park lag. Ik was wederom in mijn gezicht geschopt, hoestte bloed op en viel bijna flauw. Ik kon niet meer, lichamelijk en geestelijk. Ik liep naar het huis van mijn ouders, verbleef daar drie dagen en vroeg om hulp. Binnen twee weken kon ik naar het afkickprogramma van Jimmy Geduld in Portugal. Ik moest weg uit Nederland want mijn ex had nog zoveel invloed op mij. Dat heeft mijn leven gered; ik ben daar opnieuw geboren.”

Geliefd en gewaardeerd voelen
“Na mijn terugkeer uit Portugal vond ik een kamer in Arnhem en startte vrijwel gelijktijdig als vrijwilliger in het buurthuis, waar ik pannenkoeken bakte. Ik was eerder banketbakker en op deze manier kon ik laagdrempelig beginnen. Tijdens deze periode zat ik nog in de schuldsanering en maakte gebruik van de Voedselbank, waar regelmatig verse producten ‘over’ waren. Dit inspireerde mij om een kookproject op te zetten, met deze producten, gericht op mensen met een burn-out, verslavingsachtergrond, of met andere uitdagingen. Dit doen we in het buurthuis, in een gezellige huiskamersfeer, waar iedereen tegen een kleine betaling kan aanhaken. Mijn doel is om een plek te bieden waar mensen zich geliefd en gewaardeerd voelen en waar ze de mogelijkheid hebben om hun zelfvertrouwen te herstellen.”

Manipulatie en schuldgevoel
“Zelfs na al die jaren probeert mijn ex mij nog steeds te manipuleren. Ik ontvang af en toe berichtjes via social media, waarin ze op mijn schuldgevoel inpraat en als ik niet reageer, dreigt ze om mijn ouders iets aan te doen. Gelukkig heb ik geleerd me daarvan af te sluiten. Ik haat haar niet, het komt vanuit haar ook vanuit een trauma, niemand wordt zo geboren. Dat wordt zo gemaakt.”

“Lange tijd heb ik last gehad van schuldgevoel naar mijn ouders. Mijn ouders hadden geen grip op mij. Ik werd overgenomen door de drugs en mijn ex. Ze konden mij niet bereiken. Daar hebben ze veel verdriet van gehad. Ik heb dat schuldgevoel wel een plek kunnen geven, maar het blijft niet fijn. Ik praat er nog regelmatig met ze over. Dan zeggen ze: je hebt ons het mooiste cadeau gegeven door er iets aan te doen en wat van je leven te maken.”

Iets teruggeven aan de maatschappij
“Momenteel volg ik een opleiding tot herstelondersteuner. Die kennis ga ik inzetten om anderen nog beter te helpen. Ik weet als geen ander hoe eenzaam en lastig het is, om na het afkicken helemaal opnieuw te beginnen. En als ik het kan, dan kun jij dat ook! Mijn droom is om een restaurant in een eigen pandje te runnen met mensen die wat steun nodig hebben. Met een kookproject ze op te leiden zodat ze op eigen kracht verder kunnen met leven. Zo kan ik weer iets teruggeven aan de maatschappij.”

Dit interview maakt onderdeel uit van 10x KRACHTVERHALEN. Verhalen van mensen die iets ingrijpends mee gemaakt hebben, zelf of met een dierbare en vanuit kracht zichzelf herpakken om ook weer anderen te helpen in hun proces.