‘Het is fijn om de bewoner een gevoel van welbehagen en ontspanning te geven.’

30 Apr 2022 | Interview

Inge van Til – Hendriksen (53 jaar) wordt door haar collega’s liefkozend de witte heks genoemd. Die naam heeft ze te danken aan haar werk als aromatherapeut bij Attent. Inge is de vliegende kiep voor de diverse locaties. Met haar essentiële oliën, op basis van kruiden, bloemen en andere plantaardige ingrediënten, helpt ze de gezondheid van de bewoners te bevorderen.

Composities maken
Inge: “Ik zet het vooral in om het gevoel van welzijn te verhogen. Ik werk met dementerende bewoners. Ik wil dat zij zich gerust voelen.” Inge vervolgt: “Ik maak zogenaamde composities van verschillende oliën. Iedereen krijgt een geur op maat. Die geur kun je gebruiken in een diffuser, in een ketting, bodylotion, parfum maar ook op speciale stenen die de geur lange tijd vasthouden.”

Loslaten van emoties
Via het gedragsspreekuur komen de meeste aanvragen bij haar binnen. Inge: “Elke bewoner heeft een zorgregisseur. Daar haal ik mijn achtergrondinformatie vandaan. Vaak kunnen ze niet goed slapen of gaan ze dwalen. Dan is het prettig dat ik met aromatherapie iets kan betekenen, aanvullend op de bestaande zorg. Zo geef ik ook handmassages. Daarmee maak je meteen persoonlijk contact. Regelmatig valt een bewoner in slaap of er komen emoties los, opgekropte gevoelens.”

Kwalen en medicatie
“De oliën zijn voor diverse doeleinden te gebruiken. Wat de meeste kennen, is het gebruik tijdens yoga, muziek of als je in bad gaat. Het activeert of ontspant. Maar oliën zijn ook te gebruiken voor het voorkomen van kwalen. Zo had ik een bewoonster die misselijk werd van de pillen. Haar heb ik een geursteen gegeven met daarop pepermuntolie. Na een week was haar misselijkheid verdwenen en vond ze het eten weer lekker. Daarbij kunnen de oliën een mooie aanvulling of een alternatief zijn voor medicatie. Zo kan het net genoeg zijn om de nacht door te komen en is rustgevende- of slaapmedicatie niet meer nodig.”

Leren door doen
“Je kunt wel alles uit een boek halen of uit je opleiding. Toch leer je het beste door te doen. Dan merk je dat wat bij de één werkt, niet automatisch aanslaat bij de ander.” Inge vervolgt: “Zo behandelde ik een bewoner die jarenlang werkte als marinier. Hij was altijd alert, kon zich bijna niet ontspannen, was dementerend en had PTTS. Het mengsel dat ik uit de aroma-encyclopedie haalde, werkte bij hem niet. Ik heb vervolgens een ander hoofdbestanddeel genomen en muziek en ademhalingsoefeningen ingezet. Een paar keer is hij in slaap gevallen. Deze man had ik nog zoveel meer willen geven. De scherpte van de spanning ging er wel af, zijn trauma’s kon ik niet helen.”

Welbehangen en ontspanning
Inge organiseerde voor vier collega’s een workshop over aromatherapie. Twee ervan zijn zo enthousiast geworden en gaan nu zelf de opleiding tot aromatherapeut volgen. Inge hierover: “Dat vind ik een goede ontwikkeling. Deze collega’s gaan op hun eigen locatie de bewoners behandelen. Ze kennen de bewoner als geen ander. Daardoor is de impact ook intenser.” Inge vervolgt: “Dit heeft zo’n meerwaarde, zeker bij bewoners met dementie. Als je dan een gevoel van behagen of ontspanning kan geven dan is dat zo fijn om te zien. En het heeft niet alleen een weerslag op de bewoners maar ook op de afdeling, op de medewerkers zelf.”

Dit interview is geschreven in opdracht van Attent Zorg en Behandeling.